30 dagen bedenktijd! Gratis verzending binnen Nederland! Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden.

Keukenmes damaststaal

Bij VDN bieden wij hoge kwaliteit Damaststaal keukenmessen. Deze messen met staal uit Japan zijn van uiterst hoge kwaliteit en zijn afgewerkt met een mooi composiet handvat met een designer uitstraling. De keukenmessen zijn enorm scherp en zien er ook nog eens erg goed uit. Zorg wel dat je ze scherp houdt door ze op een van onze slijpstenen te slijpen.

Damast staal mes

Onze Damaststaalmessen worden gemaakt met een speciaal soort staal dat is gemaakt door hard en zacht staal te vouwen om een kern van roestvrij VG-10-staal. Dit staal wordt door echte ambachtslieden in Azië gemaakt die een passie voor hun werk hebben. Dankzij de combinatie van hard en zacht staal krijgt een Damaststaal keukenmes unieke eigenschappen. Zo zijn ze dankzij het zachte staal erg flexibel, waardoor ze niet snel breken. Dankzij de harde kern van roestvrij staal blijven ze ook nog eens erg lang scherp. De messen van VDN bevatten 33 lagen damaststaal aan iedere kant, dus 67 in totaal. Een bijzonder bijproduct van deze productiemethode is dat de messen allemaal een uniek patroon krijgen, wat de messen een sierlijk uiterlijk geeft. Dit patroon wordt ook wel tsunami roses genoemd en ziet er prachtig uit.

Damascus keukenmes

Japans Damaststaal

Een Japans keukenmes wordt ook meestal beschreven als een parel in de keuken. Voor de meeste professionele chefs en hobbykokken is het dan ook het ultieme gereedschap in de keuken. De messen uit Japan staan bekend om hun aandacht voor detail en kwalitatieve afwerking. Over de hele wereld worden Japanse messen gebruikt, dankzij de unieke eigenschappen die het speciale staal met zich mee brengt. Als je een Europees mes onder de microscoop zou bekijken dan zou de vorm van het lemmet eerder op een U lijken. Terwijl een echt Japans mes als het onder de microscoop ligt, de vorm van een V heeft. Dit komt doordat Japanse messen doorgaans dunner worden gesmeed en in een scherke hoek worden geslepen. Let wel op dat je vaak genoeg je VDN keukenmes via een van onze slijpstenen scherp houdt.

Damaststaal in de keuken

Damaststaal werd van origine gebruikt om zwaarden te maken die niet zo snel kapot gingen. Vanwege de unieke eigenschap van het staal waren deze zwaarden uiterst flexibel en sterk. Vanwege diezelfde eigenschappen zijn Damaststaalmessen zo populair tegenwoordig. Een Damaststaal keukenmes van VDN is een heuse blikvanger voor in de keuken. Jouw Damaststaal keukenmessen kun je bovendien eenvoudig verzamelen in één van onze messenblokken of messenhouders.

Damaststaal en Damascus staal

Naast de benaming damaststaal worden de messen ook wel Damascus keukenmessen genoemd. Deze term is afkomstig uit India. Via het Midden-Oosten is de term richting Europa gekomen doordat Damasceense kooplieden Damascus staal verhandelden in de vorm van zwaarden en messen. Zo werd de term Damascus keukenmes of Damascus staal mes in Nederland overgenomen. Damaststaal wordt vernoemd naar Damascus, de hoofdstad van Syrië, aangezien het staal in die plek is ontdekt. Op die plek was ook eeuwenlang een centrale omslagplaats voor allerlei soorten goederen, waaronder wapens.